בפה של אדם מבוגר ישנן כ-32 שיניים: 16 שיניים בלסת העליונה ועוד כ-16 שיניים בלסת התחתונה. בעת שבפיו של אדם בוגר ישנן פחות שיניים, הרי שהוא סובל ממחסור של שיניים פה. אחד הפתרונות להשלמת השיניים הוא פתרון של שיניים תותבות – פרוטזות שמרכיבים על האזורים בהם ישנו מחסור של שן בודדת, או מספר שיניים.
לאורך שנים נחשבו השיניים התותבות לפתרון האידיאלי להשלמת השיניים, עד להגעתם של טיפולי השתלות השיניים. בניגוד למה שרבים חושבים, השיניים התותבות מחזיקות ביתרונות בולטים, ולעתים רבות הן מסתמנות כפתרון יעיל ונכון יותר למטופל.
כמה עובדות על שיניים תותבות:
שיניים תותבות במרפאת גל-שן
כשמדברים על שיניים תותבות, מדברים על 2 סוגים עיקריים:
בעת שישנה תכנית טיפולים נרחבת יותר, חשוב לתת למטופל מענה אסתטי ופרקטי, תוך דאגה כי הוא לא יצטרך לסבול ממחסור של שן עד לסיומה של תקופת הטיפולים הצפויה לו. השיניים התותבות הזמניות, כשמן כן הן – ממלאות תפקיד זמני. אלו שיניים שמשתלבות בפה המטופל לפרק זמן מוגדר וידוע מראש, כאשר המטרה היא אסתטית בלבד.
השיניים התותבות הקבועות לעומת זאת, הן הטיפול השלם והפתרון למחסור השיניים בפה המטופל:
במסגרת תיאום הציפיות אל מול המטופל, יש לציין את תקופת ההסתגלות הצפויה. מאחר והשיניים התותבות מבוססות על התקן חיצוני-זר, הרי שלעתים נדרשת הסתגלות שלהן בפה המטופל. אותה הסתגלות באה לידי ביטוי בקושי אפשרי בדיבור. בנוסף, סביר כי תחילה יהיה מעין רפלקס הקאה. מדובר על תופעה טבעית לחלוטין, זאת בעקבות נוכחותו של עצם זר בפה המבקש להשתלב בסביבה הטבעית.
למרות שמדובר על התקן חיצוני, חשוב לתחזק את השיניים התותבות כאילו והן שיניים טבעיות. שגרת התחזוקה באה לידי ביטוי בצחצוח שיניים כ-3 פעמים ביום או לאחר כל ארוחה, אך לא רק. יש לנקות את השיניים באמצעות תכשירים ייחודים, זאת על מנת למזער את הצטברות החיידקים.