כילדים, שמעתם על מחלת העששת דרך סיפורים וסרטים. כאנשים בוגרים יותר? העששת חוזרת לתודעה בעקבות כאבים שמובילים אתכם לטיפולי שיניים. אם ישנה מחלה שלא תרצו לפגוש בה או לחוש בה, היא מחלת העששת. לשמחתכם, ניתן למנוע את העששת באמצעות תחזוק פה בריא המבוסס על הפעולות הבאות:
- צחצוח השיניים
- ניקוי השיניים בחוט דנטלי
- שימוש בתכשירי פה
- טיפולים אצל השיננית
- בדיקות שגרתיות אצל רופא השיניים
העששת – מה היא עושה אצלכם בשיניים?
אז מהי אותה עששת שכולם רוצים להימנע ממפגש איתה? העששת היא מחלה שפוגעת בהדרגה ובאיטיות בשן. כל עוד מאבחנים אותה בשלב מוקדם, ניתן לסלק אותה במהירות. בהמשך, היא מקבלת אופי עקשני יותר ויכולה להציף סימפטומים בדמות כאבים עזים. בפעולתה, היא הורסת את הרקמות של השן, כאשר הטיפול באמצעותו מתמודדים מולה הוא שחזורי שיניים (סתימות), או במקרים מתקדמים יותר – טיפול שורש.
החיידקים, שאותם ניתן לסלק מהשיניים והפה באמצעות צחצוח נכון של השיניים ושימוש בחוט הדנטלי, למעשה גורמים להתפוררות השן ולפגיעה בתפקוד שלה. אבחון מוקדם יכול להציל את השן, לחסוך מכם כאבים מיותרים ובמקרים קיצוניים אף להציל אותה.
עששת – איך היא נוצרת ואיך אפשר למנוע אותה?
תרצו או לא, אחרי כל ארוחה נותרות שאריות מזון בין השינים. אם נזכרתם כעת בהמלצה שנתנה לכם השיננית להשתמש בחוט הדנטלי, דעו כי המלצה זו איננה במקרה. צחצוח השיניים לא מספיק, זאת מאחר והמבנה של מברשת השיניים לא מאפשר לה לנקות ביסודיות את כל השאריות. החוט הדנטלי לעומת זאת, מגיע למקומות הנידחים ביותר ומסלק את השאריות שהן הפתח להמון צרות.
ככל שישנן יותר שאריות מזון בין השיניים, כך גם עולה סיכוי לסביבה חיידקית יותר. בזמן שאתם בטוחים כי אתם מטפחים שגרת פה בריאה, החיידקים חוגגים וממשיכים ליהנות על חשבונכם. החומצה הנוצרת בעקבות נוכחות החיידקים, אוכלת לאט ובהדרגה את השן וכך נוצרים להם החורים. לא במקרה הסתימות נקראות "שחזור" – המטרה היא לשחזר את חומר השן שפעם היה לכם.
"החורים הם בעצם תוצר של העששת?"
בדיוק! החיידקים מפרישים חומצה ש"אוכלת" את השן, ואותם חורים שאתם רואים הינם תוצר של העששת והחיידקים. חשוב לציין כי ניתן למנוע (ודי בקלות) את העששת, כאשר מה שנדרש בעיקר – מודעות. מעבר לתחזוק המומלץ ולטיפולים הנדרשים, חשוב להעניק חשיבות גם לכמות הסוכרים שאתם צורכים בדמות שתייה ממותקת, חטיפים ושוקולדים.
"האוכל שאני אוכל תורם להופעת העששת?"
חיובי. בעת שמבינים זאת, ניתן להפחית משמעותית את הסיכוי שהעששת תתקוף גם אתכם. הגורם המוביל להיווצרות העששת הוא אותה חומציות שמופיעה לאחר האכילה. כידוע, אתם לא אוכלים רק פעם אחת ביום, כך שלאחר כל ארוחה או נשנוש קל, מתבססים להם התנאים האידיאליים להיווצרות העששת. החומצות שנוצרות משאריות המזון למעשה מקבלות מכם מזון, וכך הן מכרסמות את השן שלכם. לכן, יש להימנע ממזון גדוש בסוכר, תוך ניקוי השיניים לאחר הארוחות.
העששת תקפה: איך מזהים אותה?
בשלבים המוקדמים, יהיה קשה מאד לאבחן אותה. הסיבה היא שלא תחושו בסימפטומים, ורק בדיקה כללית במרפאה שלנו תוכל לשלול או לאשר את הימצאות העששת. בשלבים מתקדמים יותר, תוכלו להבחין בעצמכם כי דבר אינו כשורה:
- ראשית, אפשר להבחין בנקודות שחורות על השן – אלו הם החורים
- סביר כי תחושו כאבים עם שתיית מזון חם או קר
- רגישות כללית בשן הנגועה בעששת
כל עוד מאבחנים את העששת בשלב מוקדם, יהיה ניתן לבצע שחזור לשן בטיפול קצר וממוקד.